РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

На Еньовден във Варненци
Текст и снимка Тамара Спасова - в. "Напредък" Тутракан

Слънцето затрептя в ранната утрин на 24 юни т.г. край село Варненци, пробивайки си път през облаците. А хората се зарадваха, че не ги изостави в този ден след бурите и дъждове в навечерието.

За 10 година подред в селото показаха, че тачат традицията на Еньовден, преди изгрев слънце да се събират на полянката край селото, за да наберат билки, които в този ден са най-лековити, да прескочат огъня и да се очистят от лошотиите, да попеят и да поиграят край огъня.

Специална песен по повод празника изпълни Теменужка Янева, за свойствата на билките разказа Евгения Бонева /специалист в озеленяването от Тутракан/, секретарят на читалището в с.Варненци Олга Атанасова разказа за хубавата традиция, инициирана преди 10 години от Анка Монева и Евгения Бонева и подхваната от самодейците на Варненци и кметството тук.

Кметът Снежана Михайлова и активистите от селото, подготвили всичко за празника, почерпиха всички присъстващи. Децата, пременени в народни носии, окичени с билкови венчета, разказаха какво знаят за билки. Те най-напред преминаха под Еньовския венец и прескочиха огъня, а след тях - останалите. Всеки получи букетче от няколко билки за здраве.
По лицата на хората грейнаха усмивки и надежда за здраве и благодейнствие през цялата година: от този до следващия Еньовден.

27.06.2018