РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

В Гарван поддържат стар следколеден ритуал
От профила на читалището в село Гарван, Фейсбук: "В един от най-мразовитите дни досега - навръх Ивановден, коледарската група от НЧ „Димитър Иванов Полянов - 1870“ село Гарван се събра отново, за да спази една от традициите в селото: къпане на царя на коледарите и официалното разпускане на коледарската дружина до Коледа.

Сутринта в църквата, която е 127-годишна, бе отслужена литургия. На чешмата до кметството се събраха жители и гости на селото Гарван. Отец Стефан произнесе молитва и освети вода, с която поръси всички за здраве. Царят на коледарската група към читалището бе окъпан от неговата дружина за здраве.

Самодейците към читалището честитят на всички именници с пожелание да са живи и здрави.

На практика на Ивановден продължава ритуалното къпане, научаваме от Радио „Фокус” – Кюстендил от Веска Спасова, етнолог към местния Регионален исторически музей. По думите й Ивановден е сред празниците, при които водата има основно място в обредите: „На Йордановден основна сила има водата, която пречиства, тази нейна сила се предава и на Ивановден. Там тя е кръстена, осветена, целебна, здравоносна и
плодовита. Това е добър ден за побратимявания.

Семействата, сключили брак през изминалата година, отиват
на гости на кумовете си. Това са едни хубави и светли празници, които трябва да се посрещат с повече оптимизъм и приятни емоции. Обновени след тези мръсни дни, за хората и природата идва ново начало, нова надежда в новата година; така към нея поглеждаме с пречистени сетива”.

Според доц. д-р Галя Лечева от РУ "А. Кънчев" - Филиал Силистра, в коментар под публикацията във Фейсбук: "Според коледарските песни, когато Божият син се родил, го откраднали. Де факто коледарите слизат в Долната земя, за да търсят пеленачето. На 6 януари бебето е кръстено от цар Иван, мръсните дни свършват, защото след кръщението светът има нов вселенски господар. Затова дружината на Дане Бане се разпуска - до следващия Игнажден, когато Божата майка ще се замълчи да роди Млада Бога".

Честит Ивановден!

07.01.2019