РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Калипетрово проведе 14-ия Национален фестивал на кукерите
В центъра на силистренското село Калипетрово бе проведен 14-ият Национален фестивал на кукерите, провеждан от 1974 година насам, през последните години като проява, която е част от Областен културен календар, подкрепена от едноименното кметство, НЧ „Пробуда” и Община Силистра.

Фестивалът премина с участието на 11 коледарски групи, оценени от жури в състав: Йордан Касабов – д-р по етнология, Веселина Чернева – музикален педагог, Велико Димитров – хореограф. За най-верни на традицията в различни категории бяха обявени групите от село Бранещ, Република Румъния, в което живеят български преселници от преди 200 години; село Айдемир, Силистренско; Калчево, Ямболско, и кв. „Макак” – град Шумен. Спооред журито те се отличават с комбинацията на автентичен костюм и ритуална игра (с уговорката, че домакините от Калипетрово не са включени в тази своебразна „класация”).

Останалите участници също представляваха обособен колорит и притежават специфики, които са част от традицията за съответен регион: Варненци и Кайнарджа, Силистренско; Калчево, Лозенец и Черган, Ямболско; Пъдарево, Сливенско. Така на практика Добруджа, Лудогорието и Тракия си дадоха среща край река Дунав, за да предложат на публиката своя прочит на кукерската традиция.

Все повече правят впечатления отделни елементи в изявите на кукерите, които идват от древните времена, но досега не бяха забелязвани като символи на древните българи: паун (безсмъртие и благородство), бръмбар рогач, маски с рога, наметала с българска „геометрия”, както и забравени във времето носии като двупрестилчената, везаните панталони, триъгълни шапки и др. За пореден път прозвучаха и благословии, изпълнени с народна философия, хумористичен намек и пожелания за берекет, както и за благоденствие.

Към празника съпричастни станаха кметът на селото Пеньо Пенев, който откри фестивала, Денка Михайлова – зам.-кмет, и д-р Мария Димитрова – председател на ОбС Силистра, както и Стоян Бонев – заместник-областен управител (Областна администрация даде колективна награда за най-млад състав на групата кукери от село Лозенец), а общо пет деца, сред които от селата Айдемир и Калипетрово, получиха награди от общия награден фонд от 2 000 лева, разпределен между всички участници и сред призьорите. Гости на фестивала бяха и трима представители на българската общност в град Тараклия, Република Молдова, начело с общественика Иван Боримечков.

Сред спонсорите на фестивала са калипетровските фирми и кооперации: „Агра 2000”, ЗК „Златно зърно”, Агро-Николови”, Сами-транс”, Механа „Добруджанска къща”, Супермаркет „Кентавър 66”, и силистренските: „Актуал”, „Агрогард-С”, „Медведев-СС”, „Балдаран спринт”, „Брамак”, Лъки маркет”, както и калипетровският храм „Св. Димитър”.

01.04.2019