РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Празник на приятелството и толерантността в село Бабук
В село Бабук, община Силистра, е пролетното тържество, посветено на приятелството, за отбелязване на 8 април - Международен ден на ромите, известен като Ден на ромското пробуждане.. Събитието е на 5 април 2019 г. пред Народно читалище „Дочо Михайлов 1906”, село Бабук, с начало 11 часа. За всички участници Община Силистра е подготвила много подаръци и приятни изненади. Проявата ще събере слънчевото настроение на децата и гостите на селото и ще сътвори букет от музика и танци за приятелството и толерантността.

Празникът се организира от Кметство Бабук и Народно читалище „Дочо Михайлов” - село Бабук, със съдействието на Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Община Силистра. Той е част от заложените дейности в Плана за действие на Община Силистра за подкрепа на интеграционните политики за периода 2015 – 2020 г.

В програмата ще участват самодейни групи към НЧ „Дочо Михайлов 1906”, както и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Калипетрово. Със своите най-нови танци, нежните дарования от Балет „Лиденс” към НЧ „Доростол 1870”, град Силистра с ръководител Лидия Маркарян ще зарадват гостите на проявата. Прекрасните изпълнители от Център за музика и изкуства „Мегатон“, град Силистра с ръководител Миглена Илиева също ще поднесат своите поздрави към жителите на село Бабук.

На 8 април 1971 г. започва първият Световен ромски конгрес в Лондон, който приема химна и знамето на ромите. От тогава този ден се отбелязва като символ на ромското движение, на това, че ромите от цял свят се обединяват в стремежа си за равноправно вписване в глобализиращия се модерен свят. В съответствие със свободата и демократичните ценности на страната ни, на този ден всички граждани изразяват своята толерантност и уважение към ромската общност.

Областният управител на област Силистра също става съпричастен с празника и от името на Ивелин Статев - представител за областта на държавната власт, е отправен поздравителен адрес. в Него се казва: "Поздравявам Ви с празника, който провеждате в името на добрите взаимоотношения между хората, независимо от своя произход, социално положение и среда на израстване. Чрез подобни прояви ние, хората от 21 век, си доказваме, че имаме еднакви възприятия за света, в който живеем, особено когато сме на една и съща географска ширина. На добър час на концерта към сърцата на всички Вас, които сте част от тържеството!"

05.04.2019