РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Първи национален събор в Старо село
Първи национален събор в Старо село, намиращо се на 4 км край главния път Силистра- Русе. От профила на тамаар Спасова, Фейсбук: Близо 100 представители на 6 села в България, носещи името Старо село, или имащи производни наименования, се явиха на Първия национален събор на Староселци в Старо село, община Тутракан. Тази инициатива - първа по рода си в България, е на Културна организация "Старо село - живот и традиции" начело с Цветанка Николова, подкрепена от Министерство на културата, Национален научен експедиционен клуб към ЮНЕСКО, Граждански съвет "Заедно".

Съдействие за подготовката на Събора оказа и кметство Старо село с кмет Пламен Петров.. Към събора проявиха интерес и присъстваха на него над хиляда души, голяма част от които имат родов произход от Старо село, Тутраканско, както и хората от различни населени места в община Тутракан и страната.

Водещ програмата на събора бе актьорът Живко Жечев от Шуменския драматичен театър. Домакините изнесоха богата програма, в която участваха деца, млади и възрастни самодейци, чийто произход е Староселски. Вечерта беше възпроизведен нестинарски ритуал от Галина и Евгени Стефанови от Разград.

05.06.2019