РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

В очакване на "Гозбите на Добруджа" на 12 октомври в Сребърна
Традиционният вече кулинарен фестивал „Гозбите на Добруджа”, който придоби широка популярност и ежегодно се провежда в село Сребърна, община Силистра, и през тази година ще събере кулинарни майстори и самодейци, за да покажат автентичните вкусове и обичаи на региона.

Събитието ще се проведе на 12 октомври 2019 г., събота, от 10.30 часа в село Сребърна. Като част от Културния календар на Община Силистра, проявата се организира от Община Силистра, Кметство с. Сребърна и НЧ „Възраждане - 1940”, с. Сребърна.
Кулинарният фестивал стартира през 2012 г. като „Празник на гърнетата“, с идеята и съдействието на Сдружение „Общности, опознаване, култура”.

От 2013 г. фестивалът вече носи името „ГОЗБИТЕ НА ДОБРУДЖА”. В атрактивното кулинарно събитие ще вземат участие 15 групи от Силистренска област и от град Карнобат. Заявилите своето участие са над 260 души. Домакините споделиха, че се очакват много гости, които ще бъдат нагостени с бобена и агнешка чорби. Деца, заедно с най-възрастната жена към момента в село Сребърна – на 88 години, ще покажат как се меси, точи и пече баница на селска печка. Сребърци ще се представят с готови вече баници с различни плънки. Фамилия Симови, която всяка година се явява на конкурса със собствена трапеза, през тази година ще участва с Гергьовска трапеза.

Тракийският народен певец Георги Костов от град Карнобат ще се включи във кулинарната надпревара с „Кумува чорба“. А Ганка Боева, също от Карнобат, ще премери сили в конкурса за добруджански ястия с кисело мляко в гювеч от порода овце „Лакон“.

Всички заявили участие групи ще се включат във фолклорната програма на откритата сцена.
Програма на фестивала:
1. Конкурс за добруджански ястия
2. Конкурс за етновизия на щанд
3. Творчески работилници – детска готварска работилница
4. Фолклорна програма – танцови и певчески изпълнения
Жури ще оценява ястията в три категории – чорби, основни ястия, десерти. Съставът на журито ще бъде от четирима души с председател етнологът д-р Йордан Касабов.
Отличените участници в конкурсите ще бъдат наградени с грамоти и предметни награди.

Заповядайте на 12 октомври 2019 г. /събота/ от 10.30 часа в село Сребърна на кулинарен фестивал!

07.10.2019