РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Очакват "Седянка" в Казанлък, Черна вода, Попово и Питещ

Смесен хор „Седянка“, който през последните няколко години има няколко награди от конкурси в България и извън страната, вече е готов с проекто-програмата си от изяви в започналия творчески сезон 2019-2020 г. Очаква се препотвърждение на оканата за участие в международния фестивал в румънския град Черна вода. В периода 29 ноември – 1 декември седенкари под диригентството на Лидия Кулева ще се включат за пръв път в третото издание на Национален хоров фестивал „Петко Стайнов“ в Казанлък

През 2020 г. се навършват 110 години от провеждането на първия събор на хоровете от крайдунавските страни Заедно с читалището, с общината и с партньори на начинанието „Седянка“ има желание да отбележи годишнината с провеждане на 13-ото издание на Събора. В предишното му издание участва Теодосий Спасов, а този пътт има идея със същата цел да бъде поканен оперният и оперетен певец Христо Сарафов, родом силистренец, чиято кариера е започнала като част от хоровата формация.

С певческа вечер тази година бе чествана 125-ата година на хоровото пеене в Силистра. Следващата година навръх празника на писмеността и на българската култура – 24 май, Смесен хор „Седянка“ ще се включи за пръв път в Международен хоров фестивал в румънския град Питещ, който е недалеко от столицата Букурещ. Седенкарският глас ще се чуе и на третия поред национален фестивал на църковните православни песнопения в община Попово, от който силистренци вече имат две награди в досегашните си участия.

23.10.2019