РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Втора "шиковска вечер" в село Калипетрово
На 21 ноември - Ден на християнското семейство, от 16 ч., в КИП № 2 /Детската градина/, с. Калипетрово, по инициатива на НЧ "Пробуда-1940", с. Калипетрово, ще бъде представена книгата на етнолога д-р Йордан Касабов - "Шиковското население в Добруджа".
ОЧАКВАМЕ ВИ! Да припомним, че първото представяне на книгата бе на 22 декември м.г. в салона на читалището. Пред публика за нея бе разказано отделно на събития в Силистра и в село Добротица. При интерес от страна и на други читалища в областта, авторът има възможност да я предложи като кратък прочит и пред тамошна аудитория.

В книгата за пред читателя са разкрити съдбите на десетки личности от етногрупата на шиковци, част от които са признати като важни личностни фактори в развитието на градове като Силистра и Дулово, на села като Калипетрово, Проф. Иширково, Брадвари, Алеково, Добротица, Ястребна, Алмалий (Румъния), Бесарабия (Молдова, Украйна) и др., а понастоящем и навсякъде по света. Описани са десетки родове с имена, разклонения, произход на имената и прочие подробности, които извеждат като на длан векове натрупана информация.

19.11.2019