РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

На Еньовден в Силистра - с 6 читалища, 2 регионални звена и една гимназия
Силистра. 24 юни 2020 г. Дунавски парк. Празник за Еньовден. Една инициатива на община Силистра, част от Областен културен календар. С участието на 6 читалища - от Силистра (НЧ "Доростол"), Смилец, Бабук, Срацимир, Полк. Ламбриново и Сребърна; още с партньолрството нса Регионална библиотека и Регионален исторически музей, както и на ПЗГ "Добруджа".
ще бъдат разположени щандове с ароматни и лековити билки, ще се демонстрират стари занаяти, ще се представят интересни обичаи. Таланти от различни поколения ще пеят и танцуват за здраве и късмет.

Участници в програмата: ДФФ „Добруджанче“, Фолклорна група „Добруджа“ и Смесен хор „Седянка“ към НЧ ”Доростол-1870” – гр. Силистра, НЧ „ Дочо Михайлов 1906” – с. Бабук, НЧ „ Светлина 1906” – с. Смилец, НЧ ”Възраждане-1940” – с. Сребърна, НЧ „Иван Вазов 1941“ – с. Срацимир, НЧ ”Ламбриново-2013” – с. Полк. Ламбриново.

За пръв път в празника ще се включат и ученици-членове на учебна компания "Аромат на здраве" и полагащи грижи за "билкова аптека под небето" от Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ – Силистра, с директор Пламен Славов. Учебната компания, която се грижи за билковата аптека е създадена по Програмата "Учебна компания" на Фондация "Джуниър Ачийвмънт", с която училището работи от 2 години. Ръководител на учебната компания и преподавател по билкарство е г-жа Галина Даскалова.

Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра също ще се включи в празника с материали от фондовете на библиотеката, свързани с билките, билколечението и традициите на Еньовден. Библиотекарки, облечени в народни носии, ще помагат на желаещите да разгледат и прочетат материали от представената колекция на библиотеката.
Заповядайте да разгледате занаятите, които са били практикувани от нашите баби и дядовци, да чуете вълшебните мелодии на българския ни фолклор, да минете под Еньовски венец за здраве.

24.06.2020