РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Ситовско читалище с обичай "Игнажден"
Игнажден - празник в чест на св. Игнатий - по църковния календар, пресъздаде НЧ "Възраждане" - село Ситово: "Днес е Игнажден - денят, в който Старото слънце умира и се ражда Новото! То носи у себе си оная магия, която ние, хората, простичко наричаме Надежда - за по-добри дни и пълни къщи с дечица и богата реколта!

Християнският празник е в чест на свещеномъченик Игнатий Богоносец. Вярва се, че от Игнажден Божията майка се е замъчила да роди своя син Христос, който идва на този свят в коледната нощ. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "полазникът" е добър и богат, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.

Гостът „полазник” изпълнява всекидневен и дребен наглед жест - разравя с клонка жарта в домашното огнище. През това време благославя дома и неговите стопани с думите: "Колкото искри има в тази къща, толкова пилета и берекет да има".

За празниците се приготвят традиционни постни гозби, като задължително се пече обреден хляб и се разчупва от най-възрастния мъж в семейството. След като се нахранят всички, масата не се раздига. А това, което остава на трапезата, е за Света Богородица.

Цялата обредност на Игнажден предначертава благоденствие през новата стопанска година. Ритуалът започва в ранно утро край огнището и продължават на празничната трапеза от обяд до вечерта.

Ръководството на НЧ "Възраждане-2017" с. Ситово с председател Станчо Арсов Ви пожелава от сърце здраве, берекет и пълни къщи! Весели коледни и новогодишни празници! Обичайте се, за да Ви обича и Господ!

21.12.2020