РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Празник на динения маджун в село Смилец
Празник на динения маджун в село Смилец - един от най-обичаните в община Силистра. Изпълнен е с много колорит и е с разнообразно съдържание: приготвяне и варене на динен маджун, фолклорно надпяване, дефиле на оригинална автентична носия за деца на възраст от 2-10 години, автентичен интериор.

И още: две ателиета: „Уча се да точа баница заедно с баба” (ателие за приготвяне на домашна баница на пещ) и ателие за направа на фенери от дини - „Динени фантазии“. Щандове за продажба на маджун и атмосфера за непринудено общуване на хората.

Посетителите и гостите бяха много – от близо и далеч.
Празникът бе посветен на 115-ата годишнина на НЧ „Светлина-1906-Смилец, с което беше свързана и ретроспективната снимкова изложба.

В празничното надпяване взеха участие над 20 колективни и индивидуални участници от цялата Силистренска област, а в дефилета за автентични детски костюми участваха около 50 деца.

Празникът е дело на кметския наместник на с. Смилец Пепа Неделчева, на председателя на НЧ "Светлина 1906"- Мария Златева и на секретаря Филка Йорданова, както и на цялото читалищно ръководство.

Разбира се, и на многобройни помощници - самодейци и доброволци!

Текст и снимка: Николинка Николова, Фейсбук

30.08.2021