РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Буенешка шапка подготвят калипетровци за етно фестивал в балчик
В тазгодишиня празник за Цветница в Силистра екип на НЧ "Пробуда" - село Калипетрово, показа възсатовен цял костъм на гребенка - гребенци са изконно местно население, живеещо и днес със своите потомци в населени места по поречието на р. Дунав.

Каква нова идея представи във Фейсбук тези дни в своя профил Ирена Владимирова от читалищния екип на калипетровци: "Калипетровският буенек е в процес на изработка.
Майсторката на "буенешката шапка", както и на гребенската носия, е едно работливо и много кадърно момиче - Доби Петрова! Заела се е да изработи "едно към едно" буенека на младите калипетровки в миналото. Резултатът ще бъде показан в на 22 септември т.г. по време на фестивала "Море от ритми" в Балчик".

Да припомним, че написаната през 1895 г. балада "Гребенка" с автор Владимир Христов Шиков от с. Калипетрово - самият той е е от другата основна етно група в селото - шиковците, бе представена в края на м. август в краеведческия панел на поредното издание на Форум "Българско наследство" в Балчик чрез разработка - етюд, подготвен от автор Йордан Георгиев и консултиран от етнолога Йордан Касабов.

12.09.2022