РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Акордеонистът Стоян Дечев представя в сборник 37 хора и ръченици
Почетният гражданин на Силистра Стоян Дечев - акордеонист и ръководител в момента на 5 самодейни групи в Силистра, Тутракан, Средище и Гарван, издаде в сборник 37 нотирани от него хора и ръченици, събирани през последните двадесетина години. Сборникът, към който предстои да има и музиката на електронен носител, е финансиран от Земеделска коперация "16-и декември" - село Гарван, председателствана от Иван Добрев. В това село музикантът е роден на 2 май 1943 г. "Сборникът е една чертичка по пътя към моя 80-годишен юбилей догодина", твърди Дечев.

Творбата му е продължение на други подобни негови дейности от 1976 г. насам - записи в БНР и "Балкантон" (15 диска, както и 3 плочи, от които едната е от тип "Голяма"), участие в "Енциклопедия" и в книга "Школа по акордеон" - дело на проф. д-р Тодор Бакалов от Софийския университет, както и в сборник в два свитъка на издателство "Музика" от 80-те години на миналия век. Освен в България, Дечев е свирил при турнета и концерти в Румъния, Северна Македония и в САЩ - в Чикаго и в Ню Йорк, където в тамошното консулство е организирана проявата "Творчески портрет" в негова чест.

Кои са "уважените" от Дечев градове и села с характерни за тях творби: Силистра, Варна, Русе, Добрич, Тервел и Тутракан; Тулча и Браила, както и Алмалий в Румъния; Ситово, Царев дол, Кайнарджа, Алеково, Сребърна,...Влашко и Делиормана. Разбира се, и Гарван - едно село, дало на България двама директори на БНР - Иван Обретенов и Валерий Тодоров, както още историка проф. Казимир Константинов, виден лекар като д-р Васил Обретенов и още стотина интелектуалци, расли край р. Дунав, и чиито имена са намерили място в уводната част на сборника. Ефектен е и финалът му - "Сборенка" - един уникален танц, с който Добруджа се представя достойно на всички прояви.

За отбелязване е, че голяма част от представените с ноти танци може да бъдат прослушани в Ютуб в интернет, а записите в БНР са регистрирани и в Музикаутор. Общо над 300 са изсвирените от Стоян Дечев произведения, съхранени във фондове за радио и телевизия. Изданието "Народни хора и ръченици за акордеон от Дунав до Черно море" е своеобразен учебник и школа за музиканти, имащи възможност и желание да се потопят в ритмиката и спецификата на народното творчество в Добруджанската етнографска и фолклорна област на страната.

23.05.2022