РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Нови съвместни прояви на българи и румънци от област Силистра и област Кълъраш
Нова двуезична книга на български и на румънски езици за община Кирнодж, Румъния, и Тутракан, България - населени места побратими, издаде румънецът Йонел Аурелиан Котобан - общественик и фолклорист от едноименната община край град Олтеница, област Кълъраш. Предстои тя да бъде представена първо в северната ни съседка в края на м. януари т.г., а после на 9 февруари и в град Тутракан.

Котобан е автор още на „Акатист на Св. Мъченик Дасий“ и „Православие без граници“ - предишни две негови книги, които също са на двата езика. Той премина през програмата на Център за продължаващо обучение към Филиал Силистра на Русенския университет.

Двете населени места често провеждат общи културни събития, последното от които - ревю на стари народни костюми от Добруджа, бе подредено от фолклористката Калина Михайлова от село Шуменци бе през м. ноември м.г. в Кирнодж. То бе предшествано от подобен спектакъл, осъществен два месеца по-рано по най-ефектен и запомнящ се начин в обредната зала на Тутракан.

Отново със съдействието на г-н Котобан и на местните власти, както и на тамошна музейна институция, този път обаче в град Кълъраш, проява със същото съдържание в още по-стилиризиран вид ще има през м. февруари т.г. Там публиката ще види красотата и посланията на 20 носии от цяла България.

23.01.2023