РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Внушителен концерт в Силистра за юбилея на хореографа Симеон Симеонов
На финала на Празник на хляба, песента и танца, проведен на 12 септември т.г. на площад „Свобода“ в град Силистра, бе концертът „С магията на българския фолклор”, посветен на 80-ата годишнина на хореографа Симеон Симеонов. Специално за събитието танцьори от предишни формации, ръководени от него, се завърнаха от чужбина и от други краища на страната, за да участват в проявата. С тази програма бе изказано уважение към личността на юбиляря и бе сторен публичен поклон пред всички, които през годините са били до него – в репетиционната зала, в неформалното общуване, в концертни програми у нас. Както и в чужбина – в Европа, Африка и Америка: в Молдова, Турция, Унгария, Германия, Испания, Израел, Египет, Сирия, САЩ, Куба, Пуерто Рико, Нидерландия, Белгия, Дания, Кипър, Косово. Първи награди са донесли международни турнета от фестивали в Полша, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения, Словакия, Гърция и др. страни.

Продължават да са многобройни поканите за изнасяне на концертни програми и срещи с представители на български общности в Румъния, Молдова, Украйна дори и през последните години, независимо от условностите, в които живеем. Знакови остават по адрес на изявите на съставите на г-н Симеонов думи на г-н Хеесе Хоссинк, председател на организационния комитет на Международен фолклорен фестивал в град Ейберген в Нидерландия, а именно: „За няколко дни вие направихте това, което вашите професионални дипломати могат да направят с години!”.

На 11 ноември в далечната 1972 г. в тогавашния селскостопански техникум е основан ансамбъл, който впоследствие се разраства и след време преминава към местната власт като Ансамбъл „Добруджа“, на който 37 години неизменен ръководител и хореограф е г-н Симеон Симеонов, понастоящем хореограф на ДФФ „Добруджанче” при НЧ „Доростол-1870” и на Фолклорен танцов клуб „Силистра”. Така също работи в община Дулово – в Народно читалище „Просвета“ в село Черник, и в НЧ „Възраждане“ – село Ситово. Чрез тях фолклорната приказка продължава в стил „Симеонов“, както и разнасянето на славата на община Силистра и Добруджа в Европа. Авторските танци на г-н Симеонов са отпечатани в библиотека „Танцово изкуство” и са достояние на всички желаещи да ги имат в своите програми.

Инициатива на г-н Симеонов е сформирането на Фолклорен клуб „Симеонов” в град Силистра, на Фолклорен танцов клуб „Силистра” при АНПТ „Силистра”, както и да се работи през лятото с деца в ДФФ „Добруджанче” и в Летен танцов клуб в репетиционните зали на НЧ „Доростол-1870”. За похвалните си изяви като ръководител и хореограф на фолклорни танцови състави, клубове и ансамбли, г-н Симеонов е награждаван с най-високи отличия, сред които са Национална награда „Златна лира” за хореограф от Съюза на музикалните и танцовите дейци в България (2021 г.); награда „За граждански принос” на община Силистра, с решение на Общинския съвет през 2017 г.; Диплом и значка за активна читалищна дейност от Съюза на народните читалища (2020 г.); Национална награда за постановка на танци от Вторите годишни фолклорни награди „Гюрга Пенджурова” (2015 г.).

В програмата на концерта бяха изпълнения от ДФФ „Добруджанче“, Фолклорен танцов клуб „Силистра“, Музикална школа „Великов“, Танцова формация „Балкански ритми“ при НЧ „Просвета“ – село Черник, община Дулово; Танцова формация при НЧ „Възраждане“ – село Ситово, „Главанска тройка“ с р-л Минчо Панев. Включиха се също дуетът Стефка и Севдалин Стоянови, певиците Светла Димитрова и Ненка Тодорова; певицата Радомира Стоянова, акордеонистът Дарин Иванов, гайдарят Ивайло Иванов и др.

Първо в началото на концерта, а после и в края му г-н Симеонов получи поздравления, някои от които бяха гарнирани с награди: кметът на общината д-р Юлиян Найденов му поднесе поредна награда от община Силистра, както и цветя, а Стоян Господинов – негов възпитаник от първото поколение танцьори, понастоящем главен художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – град Добрич, му връчи от името на Дружеството на хореографите наградата „Златно огърлие“ на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България. Областният управител Минчо Йорданов изпрати до г-н Симеонов специален поздравителен адрес. Плакет той получи и от Константин Лазаров – председател на Сдружение „Наследници на фолклорния огън“, учредител на форума „Годишни фолклорни награди“. Кошница с цветя изпрати Общински съвет Силистра.

Част от поздравленията станаха и адреси и подаръци от НЧ „Просвета“ – село Черник, съответно от ТС „Балкански ритми“; от НЧ „Възраждане“ – село Ситово, от ДФФ „Добруджанче“, от Клуб „По първи петли“ и др. На финала към Симеон Симеонов и към присъстващите, включително към участниците в концерта, благодарност поднесе от името на неговия организатор – НЧ „Доростол“, председателката на читалищното настоятелство Маргарита Любомирова. Изненадата за всички бе тортата с фойерверки и песента „Честит рожден ден“. Проявата продължи в неформална обстановка, когато г-н Симеонов получи още подаръци от танцьори от няколко поколения. Сред тях и голям телевизор с поръката да гледа на неговия екран внимателно записите от участията на съставите, които води, за да успява да прави най-правилната преценка за тяхното представяне пред публика.

13.09.2023