РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

Участници от Шуменци и Белица в празник на българи в Румъния
Асоциацията на българското малцинство в Извоареле в Румъния „Български извори” отбеляза една година от създаването си с празнична програма, започнала със зарязване на лозите, съобщи БТА чрез своя кореспондент в Букурещ. В празненството се включиха и представители на Крайдунавска Добруджа в лицето на педагожката Калина Михайлова, която излезе на сцената облечена с автентична севернодобруджанска преселска носия на повече от 120 години, наследена от нейните майка, баба и прабаба. Тя бе заедно със съпруга си - отец Михаил от Тутраканска духовна околия на Русенска епархия, също с брат си и неговата съпруга.

След ритуала в лозята празникът продължи в залата, където депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков се обърна към присъстващите с думите: "Това е среща на почти цялото българско малцинство в Румъния. Тук има хора от Търговище, Бълени Сърби, Банат. Това е планът - да имаме асоциации навсякъде, където има представители на българската общност, като партньори на Съюза на банатските българи, за да могат да финансират своите дейности. Ние сме щастливи, че живеем в страна като Румъния, която толкова много ни подкрепя. Но бих казал, че и Румъния има късмет да има граждани като нас, лоялни и с толкова подчертана национална и културна идентичност”. Депутатът, който е юрист с диплома от Софийския университет, не скри задоволство от факта, че на празника присъстват много млади хора и изрази надежда в близко бъдеще в училището в Извоареле да има часове по български език.

Огнян Илиев - първи секретар в Посолството на България в Букурещ, прочете писмо от името на посланик Радко Влайков: “В живота на всеки човек първата година е една от най-важните. Така и в съществуването и дейността на организацията първата година е от голямо значение. Тя е заявка пред света за жизненост и потенциал за развитие и за посоката на избрания път. Използвам възможността да ви поздравя за това, че за краткото време от своето създаване през месец декември 2022 г. асоциация “Български извори” демонстрира безкористно желание и положи много усилия за запазване на българската културна традиция, език и обичаи. Изключително постижение на асоциацията през тази една година е работата на асоциацията с младите хора в село Извоареле. “Български извори” положи усилия за създаване на необходимите условия за съхраняване на родовата памет и възпитанието на новите поколения в обич към България. Към нейните традиции, фолклор и история”, се казва в поздравлението на дипломата.

Асоциацията поздрави и протойерей Кирил Синев - свещеник на българите в Румъния, който по-рано през деня за първи път отслужи Божествена литургия на български език в църквата в Извоареле с участието и на отец Михаил от Шуменци.

“Благодаря на епископ Галактион за неговото благословение да служим днес литургия. Радвам се на това, че отец Михаил тръгна от село Шуменци, Тутраканска духовна околия, тази сутрин и заедно участвахме в Божествената литургия. Благодаря и на отец Валентин, с когото служихме, на презвитера Калина. Калина и Михаил, нашите приятели от Тутраканска духовна околия, също като мен дълго време са свързани с българо-румънските църковни отношения. Калина миналата година представи изложба на народни носии в Кълъраш и в Брънещи”, сподели отец Синев.

“Носим ви частица от България, от златните поля на Добруджа - пита, която е приготвена и изпечена от моята снаха - читалищен секретар в село Белица. Носим ви здравец за здраве от нашата градина. Хляб и сол. Така, както се посрещат скъпи гости. От чеиза на баба извадихме от раклата една красива шарена черга, за да я донесем специално за асоциацията. А миналата вечер самодейките от нашето читалище приготвиха за вас тази красива българска мартеница с пожелание за здраве, да сте румени, червени и да сте винаги засмени”, каза Калина. Тя се пошегува, че в село Шуменци мъжете готвят, а жените зарязват лозята и пият. На свой ред домакините отбелязаха, че за да е добро, “виното, трябва да е червено, да е много и да е безплатно”.

В духа на шегите празникът продължи с дегустация на вина, направени от българите в Извоареле по домашни рецепти. Последваха няколко часа с много българска музика и танци. На сцената се изявиха Мария Василенюк, Бианка Матей и Флорентина Испас. На финала Антония и Анабела Канчеви на 11 и 13 г. изпяха “Една българска роза”.

Сред специалните гости на събитието бяха Адриан Шербан - директор на Двореца на децата в Телеорман, Клаудиу Михалаке от Окръжния съвет на Телеорман за запазване и промотиране на националната култура, писателката Мария Посту от Извоареле, Любомир Николов от Демократичния съюз на българите в Румъния, Антон Канчев - председател на Федерация на Българската Общност в Румъния. Всички получиха дипломи и вино “Празник” с пожелание да го изпият след 10 години.

05.02.2024