РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

В Дулово читалищна инициатива стана общински празник за деня на майчиния език
В чест на 21 февруари – Международен ден на майчиния език, инициатива на НЧ „Просвета“ – село Черник, с подкрепата на община Дулово се превърна в общински празник, който догодина, по думите на кмета на общината инж. Невхис Мустафа, ще се разрасне. В залата на Общинска администрация бе музикално-поетичната вечер по повод събитието, чието начало е от преди четвърт век по идея на Бангладеш.

До участниците поздравителни адреси постъпиха от Областна администрация Силистра и от различни институции. В края на вечерта приветствие поднесе и генералният консул Бургас на Република Турция Толга Оркун, който за пореден път приема покана на дуловци да посети града и общината.

Специални гости бяха известните млади и талантливи пианисти, родом от Лудогорието, а именно близнаците Хасан и Ибрахим Игнатови, с които пяха и изпълнители, включително популярна песен за България от репертоара на Емил Димитров. Гостуваха също представители на културни сдружения от Силистра, Добрич и Шумен.

В програмата звучаха в духа на майчиния език стихове и песни на български, турски, руски и татарски. С танци и песни се представиха самодейци от читалищата в Дулово, Черник, Правда, Руйно и от др. населени места. По подобен начин международният ден на майчиния език бе уважен и в други населени места в област Силистра.

22.02.2024