РЕГИОНАЛЕН ЕКСПЕРТНО-КОНСУЛТАНТСКИ И ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР "ЧИТАЛИЩА" - СИЛИСТРА

На Велики четвъртък в Средище - боядисване на яйца в читалищна проява
Дългоочакваният от деца и възрастни ден за боядисване на Великденски яйца! Вълнение е обхванало всички деца от групата на „Шарена черга“ при НЧ „Стефан Караджа – 1943“, с. Средище . Децата с много старание украсиха и боядисаха в любимия си цвят своите яйца. По традиция първото яйце боядисаха в червено и с него бяха натрити челцата на децата, да са здрави и щастливи”. Както е червено яйцето, така да е здраво детето”. Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица.

В християнската традиция този ден от Страстната седмица е за възпоменание на Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Иисус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота, преди празника Възкресение Христово - Великден.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после на всички останали от семейството и се поставя пред иконата. Пожелаваме на всички светли Великденски празници!

02.05.2024